Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Technische aspecten van fotovoltaïsche energie
Entity view (Content)
In de meest standaard en eenvoudige configuratie bestaat een fotovoltaïsch systeem dat is aangesloten op het elektriciteitsnet uit fotovoltaïsche panelen, een of meer omvormers, elektrische bedrading en bevestigingen.
Uitrusting en vermogen van een fotovoltaïsch systeem
In België moeten de meeste basisonderdelen van een fotovoltaïsche installatie voldoen aan normen of criteria die door de overheid zijn vastgelegd. Zo moeten kristallijne fotovoltaïsche modules voldoen aan de IEC 61215-norm, moeten omvormers die op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten, C10/26-goedgekeurd zijn door Synergrid, en de keuze van de bekabeling en bepaalde elektrische beveiligingen worden voorgeschreven door het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Het elektrische vermogen van een fotovoltaïsch systeem kan op verschillende manieren worden uitgedrukt, afhankelijk van de context. Het cumulatieve vermogen van de fotovoltaïsche panelen in de installatie wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het uitgangsvermogen van de omvormer van een fotovoltaïsch systeem wordt uitgedrukt in kilovoltampère (kVA). In Wallonië definieert de Waalse regulator het netto ontwikkelbaar elektrisch vermogen van een fotovoltaïsche eenheid op het elektriciteitsnet als de laagste waarde tussen het vermogen uitgedrukt in kWp en dat uitgedrukt in kVA. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt elektriciteit (kWe). Meer informatie over de verschillen tussen kWp, kVA en kWe vindt u op de website van de CWaPE: kWc, kVA, kWe, kWh – wat is dat ? | CWAPE
Dimensionering en installatie
De dimensionering van een fotovoltaïsche productie-eenheid omvat het kiezen van de aard, de grootte en het aantal van alle onderdelen van een fotovoltaïsche eenheid. De dimensionering is afhankelijk van veel factoren. Het bepalen van het vermogen van het te ontwerpen systeem kan afhangen van het elektriciteitsverbruiksprofiel van de bewoner van de locatie, de vereisten voor elektriciteitsproductie, het beschikbare budget en de financieringskosten, de beschikbare ruimte, de aard en oriëntatie van de ondersteuning (op de grond, op het dak, op de gevel, 35° naar het zuiden hellend of vlak, enz.), de wettelijke drempels of vereisten voor aansluiting op het net, het ondersteuningsbeleid van de overheid, de aanwezigheid van schaduw gedurende de dag en tijdens de seizoenen, enz. Zodra het vermogen is bepaald, moet de technicus de keuze en configuratie van de panelen optimaliseren in overeenstemming met de technische kenmerken van de omvormer(s).
De fotovoltaïsche installateur die de installatie van het fotovoltaïsche systeem uitvoert, moet niet alleen voldoen aan de voorschriften voor elektrische veiligheid en netaansluiting, maar is ook onderworpen aan andere verplichtingen die verband houden met de aard van het fotovoltaïsche project. Dit kunnen de gebruikelijke verantwoordelijkheden op het gebied van openbare orde zijn, zoals de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer, of beperkingen uit andere rechtsgebieden, zoals het verbod op het installeren van fotovoltaïsche systemen op daken met asbest.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Een fotovoltaïsch systeem dat wordt aangesloten op het elektriciteitsnet moet voldoen aan de federale voorschriften voor gedecentraliseerde productie, zoals beschreven in Synergrid-document C10/11. Aanvullende vereisten worden soms uiteengezet in de technische voorschriften van de distributienetbeheerders in elke regio. Zeer grote fotovoltaïsche installaties die rechtstreeks op het transmissienet worden aangesloten, moeten voldoen aan de technische voorschriften voor elektriciteitstransmissie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van Elia, de beheerder van het transmissienet voor elektriciteit.
Leer meer over fotovoltaïsche technieken
Zelfs als je al elektricien of dakwerker bent, is een opleiding in de specifieke aspecten van fotovoltaïsche energie essentieel voordat je er een professionele activiteit van kunt maken. Er zijn veel opleidingen over fotovoltaïek in België. Ze kunnen worden gegeven door privébedrijven (bijvoorbeeld fabrikanten/distributeurs) of door openbare opleidingscentra.
De Rescert PV-training wordt gegeven in verschillende trainingscentra in België en behandelt de belangrijkste technische aspecten van het installeren van fotovoltaïsche eenheden. Onder bepaalde voorwaarden, die variëren van regio tot regio, kan de Rescert PV-training leiden tot de toekenning van een regionale certificering voor de cursist. Meer info: RESCert
Als Belgische federatie voor de elektrotechnische beroepen beheert Techlink Volta in samenwerking met andere federaties en vakbonden. Volta is de sectororganisatie ten dienste van de bedrijven en werknemers in het Paritair Subcomité 149.01. Een schat aan informatie over elektrotechniek is beschikbaar in de technische bibliotheek op hun website. Volta organiseert regelmatig opleidingen over fotovoltaïsche energie.
Als lid van de bouwsector kunnen Techlink en zijn leden rekenen op de steun van Buildwise (het vroegere Centrum voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek in de Bouw of CSTC). Buildwise is het onderzoeks- en innovatiecentrum voor de bouwsector en biedt expertise in alle aspecten van de gebouwschil, inclusief platte en hellende daken, paneelbevestigingen en waterdichting.
De technische experts van Techlink staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.