Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Entity view (Content)
Wat is een bedrijfsopleidingsplan?
De collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2023 betreffende Vorming en Innovatie bepaalt in artikel 12 dat in ondernemingen met een vakbondsafvaardiging het opstellen en het wijzigen van een bedrijfsopleidingsplan paritair dient te worden goedgekeurd.
Hoewel de CAO Vorming en Innovatie geen definitie van het bedrijfsopleidingsplan bevat, kunnen de ondernemingen in het algemeen de volgende richtlijnen hanteren. In een opleidingsplan wordt het overzicht van de aangeboden opleidingen in de onderneming en de doelgroep (arbeiders) voor wie ze bestemd zijn weergegeven. Elke werkgever zal dus zijn invulling geven aan de doelgroep en uiteraard aan de aangeboden opleidingen in het desbetreffende kalenderjaar. Een strategische invulling op het niveau van het bedrijfsmanagement, lijkt het ons.
Hoewel de Arbeidsdeal sinds 1 september 2022 werkgevers die minstens 20 werknemers tellen verplicht om een jaarlijks opleidingsplan op te stellen met specifieke vermeldingen, werd deze verplichting nog niet doorgetrokken in de sectorale cao Vorming en Innovatie.
Met andere woorden:
-
Een jaarlijks opleidingsplan voor alle ondernemingen met minstens 20 werknemers;
-
Een (sectoraal) paritair goedgekeurd bedrijfsopleidingsplan voor enkel de ondernemingen met een syndicale afvaardiging.
-
De ondernemingen zonder syndicale afvaardiging zijn niet verplicht om het opleidingsplan over te maken naar Volta, maar zijn mogen dit doen op vrijwillige basis.
Van dialoog naar een akkoord?
Een sectoraal bedrijfsopleidingsplan moet paritair worden goedgekeurd, terwijl een jaarlijks opleidingsplan slechts ter advies moet worden voorgelegd.
De CAO Vorming en Innovatie omschrijft de procedure tot het bekomen van een bedrijfsopleidingsplan gedetailleerd met een aantal vastgelegde data:
- 15 november jaar X-1: De besprekingen vangen voor deze datum aan door middel van het voorleggen van het bedrijfsopleidingsplan op de ondernemingsraad.
- 1 februari jaar X: Bij voorkeur worden de besprekingen afgerond
- 15 februari jaar X: Bij voorkeur wordt het paritair goedgekeurd bedrijfsopleidingsplan overgemaakt aan Volta.
Zodra het sectorale opleidingsplan begin februari is goedgekeurd, lijkt het logisch om het op te nemen in het jaarlijkse opleidingsplan, dat uiterlijk begin maart aan de ondernemingsraad (of anders aan de vakbondsafvaardiging) moet worden voorgelegd. Deze organen hebben adviesrecht tot 15 maart.
Klaar is kees! Of …
Nog steeds dialoog nodig …?
Wat indien men er op ondernemingsvlak niet in slaagt om tot een paritair goedgekeurd opleidingsplan te komen?
Wat betreft het bedrijfsopleidingsplan gaan we verder met de procedure zoals voorgeschreven in de cao Vorming en Innovatie. Tijdstippen blijven hier van essentieel belang om de procedure correct te volgen:
- Binnen de maand na voorstelling van het bedrijfsopleidingsplan aan de ondernemingsraad, dient de werknemersdelegatie die weigert het voorgestelde plan te ondertekenen, schriftelijk haar redenen mee te delen in een rapport aan de werkgever.
- Let op! De hierboven vermelde redenen mogen enkel vormingsgerelateerd zijn. Knelt daar het schoentje wel daar ? Hoever gaat men in het begrip “vormingsgerateerd” ? Immers, trekt men de inhoud van het jaarlijks opleidingsplan mee naar de besprekingen van het bedrijfsopleidingsplan? Heeft het individueel opleidingsrecht een terechte of onterechte plek in het sectoraal bedrijfsopleidinsgplan?
Na de gemotiveerde weigering trachten de partners op ondernemingsvlak tot een consensus te komen. Zoals bij elke stap in de procedure, kan de onderneming ook hier steeds beroep doen op bijstand van Techlink.
Indien dit niet lukt binnen de 3 maanden na de gemotiveerde weigering, kan de werkgever het rapport overmaken aan Techlink, die het rapport binnen de 30 dagen na ontvangst zal voorleggen aan het Uitvoerend Comité van Volta vzw. Deze heeft de bevoegdheid om het plan binnen de 30 dagen unaniem goed af te keuren.
Dialoog loont … het premiekrediet
Uiteindelijk kan de onderneming de vruchten plukken van al haar inspanningen. Het recht op premiekrediet wordt geopend. Voor de ondernemingen met een vakbondsafvaardiging is deze gekoppeld aan het hierboven beschreven goedgekeurd opleidingsplan.
Zoals hierboven reeds aangehaald, geldt er geen verplichting tot het opstellen van een paritair goedgekeurd bedrijfsopleidingsplan voor de ondernemingen zonder syndicale afvaardiging waardoor er geen voorafgaandelijke procedure bestaat tot het openen van het recht op premiekrediet.
Wat is premiekrediet?
Als werkgever PSC 149.01 krijgt men een premiekrediet toegekend dat men kan gebruiken indien de arbeiders een opleiding gevolgd hebben. Het bedrag van het premiekrediet wordt vastgesteld op basis van het aantal arbeiders (PSC 149.01) dat men in dienst had in het voorgaande jaar. Ook komen niet alle opleidingen in aanmerking voor de toekenning van het premiekrediet.
Wil u meer weten over het premiekrediet, lees dan zeker onze volgende infoflash.
Werk aan de winkel
Zoals Lao Tzu ooit zei:
"De reis van duizend mijl begint met één stap."
Opleiden en investeren in opleiden is een steeds evoluerend proces. Ook zo is er nog werk aan de winkel wat betreft het maken van afspraken op sectoraal vlak betreffende de CAO Vorming en opleiding.
De Werkgroep Sociale Zaken binnen Techlink buigt zich dan ook steeds over de actuele en/of topics die onder het oog van de sectorale sociale partners gebracht moeten worden.
Indien u dit wenst, kan u steeds contact opnemen met het Legal Team van Techlink via consult@techlink.beom deel te nemen aan deze werkgroep of u te laten bijstaan met vraagstukken betreffende het personeelsbeleid binnen het PSC 149.01.