Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
PV en Wallonië
Entity view (Content)
Toegang tot het beroep van installateur en verplichte certificering van installateurs
- Toegang tot het beroep
Bij de installatie van fotovoltaïsche systemen zijn verschillende beroepen betrokken. In het standaardgeval van een fotovoltaïsche installatie op een residentieel dak gaat het minstens om de activiteiten van een elektricien en werkzaamheden op het dak. Het is belangrijk om na te gaan of er voor een van de betrokken beroepen speciale vereisten gelden in de regio waar de locatie zich bevindt. Voor werkzaamheden aan elektrotechnische installaties zijn de vakbekwaamheidseisen bijvoorbeeld afgeschaft in Vlaanderen, maar ze zijn nog steeds van toepassing in Wallonië en Brussel.
Je kunt je ondernemingsloket raadplegen om de verplichtingen en beperkingen te controleren voor toegang tot het beroep van elektricien, dakwerker of een ander vak dat vereist is voor het project. Raadpleeg de lijst met erkende kantoren in België.
- Verplichting van het Qualiwall-certificaat
Het Waalse Gewest heeft 1 juni 2025 vastgesteld als de datum waarop de Qualiwall-certificering voor fotovoltaïsche installaties van kracht wordt. Concreet houdt deze verplichting in dat elk bedrijf dat in Wallonië een fotovoltaïsche installatie ontwerpt, installeert en in gebruik neemt, minstens één persoon in dienst moet hebben die gecertificeerd is door Rescert PV (een certificaat dat in Wallonië "Qualiwall" wordt genoemd). Deze verplichting geldt ook voor eventuele onderaannemers. Het Rescert-certificaat dekt verschillende technologieën (PV, warmtepompen, biomassaketels, enz.) en is geldig in de drie gewesten. In Wallonië is een Rescert-certificaat 7 jaar geldig en kan het onder bepaalde voorwaarden worden verlengd.
Meer informatie:
Procedure en ondersteuning voor PV-systemen
- PV-systemen met een vermogen > 10 kW
In Wallonië profiteren fotovoltaïsche systemen met een vermogen van strikt meer dan 10 kW van een ondersteuningssysteem op basis van groenestroomcertificaten (GSC's). GSC's worden toegekend in verhouding tot de MWh die de productie-eenheid produceert en hebben een financiële waarde. De GSC's moeten door de producent bij het Waalse Gewest worden gereserveerd voor de volledige duur van hun toewijzing, voordat het fotovoltaïsche productiesysteem wordt aangesloten op het elektriciteitsnet.
De methodes voor de berekening en herziening van het aantal toegekende groenestroomcertificaten per MWh hangen af van de datum waarop de groenestroomcertificaten werden gereserveerd. Voor fotovoltaïsche systemen > 10 kW waarvoor de GSC's vóór 31 mei 2024 werden gereserveerd, wordt het toewijzingspercentage van de GSC's bepaald op basis van de kEco-regeling. Als de reservering van GSC's plaatsvindt tussen 1 juni 2024 en 31 december 2028, is de berekening van het toewijzingspercentage gebaseerd op de Discounted Average Production Cost (DAPC).
- PV-systemen tot 10 kW
Er is geen gewestelijke steun meer voor de installatie van een fotovoltaïsch systeem met een vermogen van 10 kW of minder. Eigenaars van een fotovoltaïsch systeem dat vanaf 1 januari 2024 door een erkend organisme is goedgekeurd, zullen niet langer profiteren van het compensatieprincipe en zijn verplicht om een slimme meter te hebben die de afname en injectie afzonderlijk meet. Deze prosumenten hoeven niet langer het prosumententarief te betalen.
Er is echter één uitzondering: Waalse prosumenten van wie de fotovoltaïsche productie-eenheid ten laatste op 31 december 2023 werd opgeleverd, kunnen bij wijze van uitzondering tot 31 december 2030 genieten van het compensatieprincipe tussen de afgenomen en de geïnjecteerde elektriciteit. Deze prosumenten moeten echter elk jaar een prosumententarief betalen, waarvan de berekening onder andere afhangt van het feit of ze al dan niet over een slimme meter beschikken. Aan deze regionale uitzondering kan echter vroegtijdig een einde komen. Er zijn vier verschillende redenen waarom een Waalse prosument het compensatieprincipe vóór het einde van 2030 zou kunnen verliezen: als uitbreidingen aan zijn PV-systeem na 1 januari 2024 meer dan 1 kWe van de capaciteit ervan in 2023 bedragen, als de prosument toetreedt tot een energieverdelingsregeling, als de prosument zelf afziet van het compensatieprincipe, of als een overheidsinstantie beslist om dit uitzonderingsregime vóór 2030 te beëindigen.
Naast eventuele regionale steun voor fotovoltaïsche energie, kent de overheid af en toe subsidies, voordelige leningen of belastingvoordelen toe (zoals speciale aftrekken, verlaagde btw, enz.). Aarzel niet om de regionale, provinciale, gemeentelijke en belastingdiensten te raadplegen.
Meer informatie:
- Het regelgevend en ondersteunend kader voor fotovoltaïsche systemen in het Waalse Gewest is uiteengezet in het AGW van 30 november 2006 “betreffende de promotie van elektriciteit geproduceerd door middel van hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling”. Door de verschillende wijzigingen die in de loop der tijd aan de regelgeving zijn aangebracht, is deze complex geworden. Een niet-officiële geconsolideerde versie kan worden geraadpleegd op het portaal Wallex (wallonie.be).
- Ontwikkelingen in de procedures, het regelgevende kader en de Waalse steun voor fotovoltaïsche energie kunnen worden geraadpleegd op de website van SPW Energie.
- Prosumententarief en slimme meters: La CWaPE | CWAPE
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Om te kunnen werken en aangesloten te worden op het elektriciteitsnet, moet een gedecentraliseerde productie-installatie, zoals een fotovoltaïsche eenheid, voldoen aan een aantal voorschriften en technische vereisten.
Net als elke huishoudelijke elektrische installatie moet een fotovoltaïsche productie-eenheid voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet, moet je een AREI-certificaat kunnen voorleggen dat is afgegeven door een erkend keuringsorganisme.
Een fotovoltaïsch systeem dat op het elektriciteitsnet is aangesloten, moet ook voldoen aan de federale voorschriften voor gedecentraliseerde opwekking, zoals beschreven in Synergrid-document C10/11. Er kunnen echter aanvullende voorschriften gelden, afhankelijk van de distributienetbeheerder (DNB) van de betrokken gemeente. Vijf DNB's bedienen het Waalse grondgebied: Ores (inclusief de verschillende lokale afdelingen), Resa, REW, AIEG en AIESH. De CWaPE heeft een online tool ontwikkeld om eenvoudig de DNB per postcode te identificeren. Elke DNB publiceert meestal op zijn website een overzicht en gedetailleerde links naar de technische vereisten voor aansluitingen op het distributienet. Zeer grote fotovoltaïsche installaties die rechtstreeks op het transmissienet zijn aangesloten, moeten voldoen aan de technische voorschriften voor elektriciteitstransmissie in het Waalse Gewest, zoals beheerd door Elia, de transmissienetbeheerder voor elektriciteit in de drie gewesten.
Planologische, milieu- en EPB-vergunningen
In het algemeen is er geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor de panelen van een fotovoltaïsche productie-eenheid die op een bestaand dak worden geïnstalleerd (zolang het oppervlak van de panelen niet buiten de contour van het dak valt). Er zijn bepaalde uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer een gebouw geklasseerd is of een speciale status heeft, of in overeenstemming met een sectorplan, stedenbouwkundige vergunning, lokale verordening, enz. Vraag meer informatie bij de dienst stedenbouw van de betreffende gemeente.
Voor de installatie van een fotovoltaïsch systeem buiten het dak, op de grond of op nieuwe constructies, is een stedenbouwkundige vergunning en, in sommige gevallen, een milieuvergunning vereist. De regels voor de vereiste vergunningen voor een fotovoltaïsch project buiten het dak worden uiteengezet in het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling (Code de Développement Territorial - CoDT) en kunnen worden aangevuld door gewestelijke verordeningen. Meer informatie is beschikbaar op de website van SPW Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw.
De installatie of wijziging van een fotovoltaïsche productie-eenheid op een gebouw kan het energieprestatieniveau (EPB) van het gebouw verbeteren. U kunt overwegen een EPB-certificeerder in te schakelen om de energieprestatie van het gebouw opnieuw te berekenen nadat de installatie in gebruik is genomen.
Ook het raadplegen waard
Federale aspecten van fotovoltaïsche installaties, zoals het kadaster, verplichtingen om panelen terug te nemen voor recyclage, fiscaliteit, enz. Federale en Europese aspecten van PV ( = rubriek 'Federale en Europese aspecten van PV' op de te creëren Techlink.be website).
Raadpleeg onze pagina over geïntegreerde fotovoltaïsche panelen, innovaties, technische en milieuaspecten ( = rubriek 'Geïntegreerde fotovoltaïsche panelen, innovaties, technische en milieuaspecten' op de Techlink.be website, te creëren).
Onze fotovoltaïsche experts staan tot uw beschikking voor alle bijkomende informatie.