Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
PV en Europese instellingen
Entity view (Content)
Historisch gezien is de fotovoltaïsche productiecapaciteit in heel Europa gestaag gegroeid. Sinds het pakket Schone Energie en in de context van de doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 speelt fotovoltaïek een belangrijke rol in de strategische energie- en milieuplannen van de instellingen van de Europese Unie. Het komt voor in het RepowerEU-plan, de Richtlijn Hernieuwbare Energie III (REDIII) met de doelstelling van een aandeel van 45% hernieuwbare energie tegen 2030, de Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen (EPBD), de Net-Zero Industry Act, de herziening van het ontwerp van de Elektriciteitsmarkt, het Europees Handvest voor Zonne-energie, enz.
Europese ambities en actieplannen blijven een cruciale rol spelen in het aanmoedigen van lidstaten om te investeren in fotovoltaïsche energie en de belemmeringen voor de ontplooiing ervan weg te werken. In zijn Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) somt België zijn verbintenissen ten aanzien van Europa en de andere lidstaten op om zijn doelstellingen inzake de productie van hernieuwbare energie tegen 2030 te bereiken. Deze doelstelling wordt geïmplementeerd in elk van de Belgische gewesten, die hun eigen regionaal bijdrageschema aan het NEKP hebben opgesteld, bekend als het Plan Air Climat Energie (PACE). De beslissingen van de Europese instellingen hebben dus belangrijke gevolgen voor het Belgische regionale fotovoltaïsche beleid.
Als belangrijkste sectorale federatie voor de fotovoltaïsche industrie in de drie gewesten is Techlink actief betrokken bij Europese aangelegenheden via een aantal partners die zich bezighouden met Europese aangelegenheden, zoals EuropeOn, SolarPower Europe en ESMC.