Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Geluidsoverlast warmtepompen: code van goede praktijk
Entity view (Content)
Deze code van goede praktijk moet installateurs en gebruikers helpen om een optimaal geluidscomfort te creëren voor eigenaars en omwonenden van zowel bestaande als nieuwe warmtepompen en airco's met een buitenunit. In de meeste gevallen gaat het dan over lucht-lucht (airco) en lucht-water warmtepompen.
Door de verschuiving naar duurzame energiebronnen en de toename van warmtepompsystemen als efficiënte verwarmings- en koeloplossingen, is het belangrijk om hun impact op het omgevingsgeluid zorgvuldig te overwegen. Daarbij zijn er de laatste jaren ook heel wat buitenunits voor lucht-lucht en lucht-water warmtepompen geïnstalleerd.
Deze code van goede praktijk vertrekt van een toegankelijke toelichting van de basisprincipes geluid die achtergrond bieden bij de mogelijke maatregelen die het geluidscomfort verbeteren.
Zo lijst deze code van goede praktijk een aantal zaken op waar je best rekening mee houdt wanneer je op je perceel een warmtepomp plaatst.
Zo zal een goede locatiekeuze het risico op hinder of het investeren in geluid reducerende maatregelen in veel gevallen beperken. Hou bijvoorbeeld voldoende afstand van de slaapkamerramen van je eigen woning en van de woning van je buren en hou rekening met geluidsreflecties. Je vindt in de code ook een aantal cases:
- vrijstaande woningen
- halfopen bebouwing
- rijwoningen
- smalle percelen
- appartementen
- een buitenunit op het dak
Bij de keuze van een warmtepomp hou je best rekening met het geluids-en warmtevermogen. Hoe meer warmte de warmtepomp kan produceren, des te meer lawaai het kan maken. Dus het is belangrijk om dit goed af te stemmen op wat je nodig hebt. Ook een stille nachtmodus kan helpen om de hinder te beperken.