Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Entity view (Content)
Zes installatiebedrijven werden gehuldigd op de Techlink Awards 2023
De winnaars spelen een voortrekkersrol in de energietransitie en zonder dewelke deze immers niet op het (installatie)veld gerealiseerd kan worden.
De lijst van winnaars 2023
|
Kleine bedrijven |
KMO |
Cat.1 – Duurzame renovatie |
||
Cat.2 – Duurzame nieuwbouw |
||
Cat.3 – Sustainable Management |
/ |
|
Ereprijs |
|
Cat.1 – Duurzame renovatie - Kleine bedrijven
Eco-Technix: wanneer de slotgracht van Merode een energiebron wordt
Kasteel Merode (dateert uit de 14de eeuw) in Westerlo werd verwarmd met aardgas. Een combinatie van gasketels en een warmtekrachtcentrale zorgde voor de nodige warmteproductie, die wordt verdeeld via een netwerk van voornamelijk gietijzeren radiatoren. De stijgende gasprijs betekende dat er astronomische voorschotten zouden zijn wanneer het huidige contract zou aflopen. Dus wendden de eigenaars van de site zich tot Eco-Technix om een meer betaalbare oplossing te vinden.
Het bedrijf uit Rotselaar koos voor een bivalent verwarmingssysteem: een combinatie van warmtepomp en warmtekrachtkoppeling (met een gasketel als back-up). Een bijzonder kenmerk van het project is de aquathermische verwarmings- en koeltechnologie, die gebruik maakt van oppervlaktewater (rivieren, meren, kanalen, enz.) om gebouwen van warmte/koeling te voorzien. Hierbij is de slotgracht de belangrijkste energiebron. In de zomer nemen zij een grote hoeveelheid energie op die in het midden van het seizoen en in de winter wordt onttrokken.
Michel Férir, zaakvoerder van Eco-Technix : "Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met Extraqt, een jong bedrijf gespecialiseerd in aquathermie. Van onze kant zijn wij al meer dan 10 jaar actief in de sector van hernieuwbare energie, met name op het gebied van warmtepompen. Vanaf het begin geloofden wij in het totaalconcept van dit project. De eigenlijke uitvoering was een uitdaging, dat kunnen we niet ontkennen. Ondanks een zeer goede voorbereiding moesten we tijdens de uitvoering nog een aantal onvoorziene uitdagingen overwinnen en hebben we tijdens de uitvoering veel geleerd. Het concept is nu twee maanden operationeel en de eerste resultaten zijn bemoedigend.”
Cat.1 – Duurzame renovatie - KMO
Ministry of Solar: drijvende zonnepanelen en biodiversiteit in de steengroeve Les Petons
De steengroeve van Petons (Solvay-groep), in Yves-Gomezée nabij Charleroi, is een site van ongeveer 100 hectare groot. Sinds enkele jaren is de site zeer actief in het behoud van de biodiversiteit door het creëren van habitats voor verschillende soorten vogels, maar ook reptielen, padden en salamanders. Naast haar initiatieven ten gunste van fauna en flora voert de steengroeve ook een groen energiebeleid, aangezien zij 20% van haar elektriciteitsbehoefte dekt dankzij geïnstalleerde zonnepanelen op het terrein. Zij wilden de installatie echter nog uitbreiden via drijvende platforms op een vijver.
De drijvende zonnepanelenstructuur van Ministry of Solar bood hiervoor de perfecte oplossing. In Yves-Gomezée verandert de structuur van 999,78 kWp de oppervlakte van drinkwaterreservoirs, meren, dammen en vijvers in nuttige en productieve ruimtes. Bovendien laat de structuur de wind vrij onder de panelen door, waardoor de panelen en de bekabeling op natuurlijke wijze worden gekoeld, resulterend in een hoger rendement. De drijvende installatie produceert jaarlijks 1.040.834 MWh voor een eigen verbruik van 942.868 MWh. Tijdens de weekends, wanneer de groeve gesloten is, wordt de elektriciteit aan het net verkocht.
Benoit Stroobandt, CEO bij Ministry of Solar: "Een drijvende structuur van zonnepanelen maakt een hogere opbrengst mogelijk door de natuurlijke afkoeling van de panelen en kabels. De uitdaging was hier om een systeem te bedenken dat rekening houdt met de fauna en flora in en rond de installatie. Onze platforms zijn daarom uitgerust met speciale voorzieningen voor vogels om te landen."
Cat.2 – Duurzame nieuwbouw - Kleine bedrijven
SEDS: een intelligent energiesysteem voor collectieve huisvesting O3 SHIFT Lier
O3 SHIFT Lier is een bouwproject met comfortabele en duurzame energiezuinige woningen in de stad Lier. Dit nieuwe project herbergt 71 instapklare, afgewerkte en energiezuinige flats rond een groen, autovrij binnengebied. Alle appartementen worden hoogwaardig afgewerkt met hoogwaardige materialen, genieten 365 dagen per jaar van absoluut comfort met verwarming en airconditioning, en krijgen ruime terrassen.
Het bedrijf SEDS (Sustainable Energy Distribution System) werd gekozen om dit nieuwbouwproject uit te rusten met zijn intelligent energiesysteem dat de meergezinswoningen op een duurzame en energie-efficiënte manier voorziet van sanitair warm water (SWW) en seizoensgebonden comforttemperatuur. In het O3 SHIFT Lier project heeft het bedrijf zijn SEDS unit aangesloten op een geothermische boorput energieopslag in combinatie met PV-panelen. De geproduceerde energie wordt centraal omgezet en aangesloten op de SEDS-unit. Hierdoor hoeft de geproduceerde energie minder afstand af te leggen. Dit resulteert in minder distributieverliezen en een efficiënter energiegebruik.
Seppe Van Hout, CEO van SEDS BV: “Momenteel zijn woongebouwen verantwoordelijk voor maar liefst 47% van onze totale CO₂-uitstoot. 35% daarvan is afkomstig van energie. Als we het wooncomfort van niet alleen deze, maar ook volgende generaties willen verzekeren, is een energieneutrale oplossing dus essentieel. SEDS vormt een kwalitatief én betaalbaar antwoord op de vervuilende verwarmingsinstallaties die vandaag in appartementsgebouwen gebruikt worden. SEDS zorgt voor een hoog wooncomfort met een laag energieverbruik tegen de laagste TCO in de markt en helpt het wooncomfort voor onze toekomstige planeet te verzekeren! SEDS is een duurzame oplossing in iedere zin van het woord!”
Cat.2 – Duurzame nieuwbouw - KMO
IFTech: geothermische energie voor ZOL
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) telt drie campussen, in Genk, Lanaken en Waterschei. Sinds enkele jaren besteedt het ziekenhuis bijzondere aandacht aan duurzaamheid. Het nieuwe R-gebouw op de ZOL-campus in Genk ligt in het verlengde van deze ambitie, met een focus op de energietransitie.
IFTech, specialist in grondwatertechnologie, warmtepompen en thermische installaties, werd daarom gevraagd een bivalent systeem voor te stellen dat een warmtekoudeopslagput en een geothermische warmtepomp combineert met een lucht-water warmtepomp. De energieprestaties moesten worden gegarandeerd door de COP te berekenen bij vollast en deellast. Zo installeerde IFTech een warmtekoudeopslagput, een grondwarmtepomp, een lucht/water-warmtepomp, een IFTech SKID-warmtepomp, een lucht/water-warmtepomp en een grondwarmtepomp. Het bedrijf bood ook een all-inclusive omnium onderhoudscontract voor 15 jaar aan, inclusief de nodige anticipatie op slijtage van de installatie over deze periode.
Raf Schildermans, Directeur van IFTech: “Wij hebben de klant een all-in contract aangeboden wat wil zeggen dat zowel het ontwerp als de installatie en het onderhoud als pakket werd aangeboden. Wij hebben gezorgd voor een optimale geothermische energieprestatie. Door het grafische ontwerp energetisch te optimaliseren (vb. warmtewisselaar op gelijkvloers i.p.v. in de technische ruimte op het dak) om zo de nodige opvoerhoogte en pompenergie te verlagen. Dat verhoogt de algemene SPF van het systeem met 0,2 COP-punten. Op deze manier hebben we onze klant in alle fases kunnen bijstaan.”
Cat.3 – Sustainable Management - KMO
Het motto van Stroomop zou kunnen zijn: "De energietransitie begint bij jezelf". Het bedrijf uit Kuurne past duurzaam management consequent toe in zijn gehele bedrijfsuitvoering:
- bio-ecologisch kantoorgebouw en showroom (massief hout en kalkzandsteen, isolatie en afwerking met houtwol, hout- en leemspleister)
- duurzaam beheerde buitenruimtes (oplaadpunten, zonnepanelen, bijenkorven, groen dak, enz.)
- wandverwarming op basis van pelletketels
- passieve nachtkoeling en geothermische muurkoeling
- gezonde en biologische voeding op het werk (levering van lokale stadsboerderij)
- elektrische bedrijfsfietsen
Wim Vanlede, CEO van Stroomop: "Al meer dan 15 jaar informeert en motiveert Stroomop bouwers en verbouwers om eerst en vooral correct te isoleren. Daarnaast adviseren we hen om af te stappen van fossiele brandstoffen. Zo dragen we bij aan de overgang naar een gezonder klimaat. Overschakelen van olie naar pellets is de meest effectieve manier om CO2 te besparen; pelletverwarming is dan ook de enige 100% klimaatvriendelijke oplossing. Als importeur van milieuvriendelijke pelletverwarmingssystemen vinden we dat we een voorbeeld zijn voor onze gemeenschap en onze medewerkers. Onze duurzame visie wordt weerspiegeld in de houtpelletketels/kachels in ons bio-ecologisch kantoorgebouw. We versterken deze visie ook door duurzame bedrijfspraktijken te hanteren. Onze medewerkers worden aangemoedigd om milieuvriendelijk te handelen. Wij maken een positieve keuze voor de toekomst.”
Ereprijs
Collignon-Eiffage: een oplossing voor het dynamisch beheer van elektrische wagenparken
De toekomst van bedrijfswagenparken zal elektrisch zijn... . Om de energie die nodig is om hybride en elektrische voertuigen op te laden zo goed mogelijk te beheren, is het dus essentieel om over performante tools te beschikken. Op basis van deze vaststelling heeft Collignon Eiffage de oplossing Sm@rt Car-E ontwikkeld, een systeem dat een dynamisch beheer van de ladingen mogelijk maakt in functie van de prioriteiten die worden opgelegd door de installatie en de gebruikers.
Door intelligent beheer kan overbelasting van het elektriciteitsnet vermeden worden, aan gebruikers voorrang geven volgens hun behoeften en zelfverbruik aanmoedigen. Dit maakt onder meer een afvlakking van de kwartierpiek en een verlaging van de energiefactuur mogelijk.
Benoit Raskin, Business Unit Manager bij Collignon Eiffage: "Het innovatieve karakter van ons project is gebaseerd op het feit dat we een intelligent en dynamisch beheer kunnen toepassen tussen de verschillende terminals en het opladen van elektrische voertuigen. De installatie van fotovoltaïsche panelen past perfect bij onze oplossing, want we willen de elektrische voertuigen zoveel mogelijk opladen met behulp van de hernieuwbare energiebronnen van de klant, als die er zijn. Dus hoe meer hernieuwbare energie beschikbaar is, hoe meer energie beschikbaar zal zijn voor het opladen van de voertuigen. Hierdoor wordt de zelfconsumptie aangemoedigd en de geproduceerde energie rechtstreeks verbruikt worden. Door de hernieuwbare energiebronnen is er meer capaciteit voor het opladen beschikbaar en zal het opladen van de voertuigen ook sneller kunnen gebeuren.”