Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Rationeel watergebruik: let op de druk!
Entity view (Content)
Zuinige toestellen
Bij ‘rationeel watergebruik’ denken we in de eerste plaats vaak aan zuinige toestellen. In landen die al langer geconfronteerd worden met een droogteproblematiek, ontstonden hierdoor verschillende nationale labels om zuinige toestellen te kunnen selecteren en voor te kunnen schrijven.
Recent werd in Europa het Unified Water Label uitgewerkt, met als doel om tot één label te komen voor heel Europa. Op de website europeanwaterlabel.eu kan je per productgroep (kranen, baden, douches ...) de labels terugvinden van de toestellen die op de Belgische markt te verkrijgen zijn. Deze labels geven informatie over het waterverbruik, de verbruiksklasse, het energieverbruik en specifieke eigenschappen die een zuinig gebruik mogelijk maken.
De nieuwe norm ISO 31600:2022 – Water efficiency labelling programmes – Requirements with guidance for implementation zal nog voor verdere harmonisatie zorgen tussen de labels, ook buiten Europa.
Lekdetectie
Lekdetectietoestellen kunnen ervoor zorgen dat eventuele lekken sneller gedetecteerd worden. Deze toestellen monitoren het waterverbruik in gebouwen en slaan alarm in geval van een lek, bijvoorbeeld een toilet dat blijft doorlopen of de veiligheidsgroep van een boiler die door verkalking niet meer voldoende sluit. Sommige toestellen kunnen ook de watertoevoer afsluiten om zo de waterschade tot een minimum te beperken.
Recent worden steeds meer slimme watermeters geplaatst door de waterdistributiemaatschappijen. De hoofdfunctie van deze watermeters is om de meterstanden op afstand op te volgen, maar mogelijks zullen de waterdistributiemaatschappijen deze in de toekomst ook gebruiken om lekdetectiediensten aan te bieden aan hun klanten.
Drukbeheersing en drukzones
Een minder gekend aspect van rationeel watergebruik is de optimalisatie van de drukken in sanitaire installaties. Dit is vooral van belang bij hogere gebouwen met een drukverhogingsgroep.
Afbeelding 1 geeft een indicatie van het waterverbruik van een kraan gedurende vijf minuten bij verschillende drukken. De kraan is ontworpen om optimaal te werken bij een voordruk van 1,5 bar. Bij hogere drukken zal er een meerverbruik zijn. Zo zal er bij een voordruk van 4,5 bar op vijf minuten tijd 45 liter meer verbruikt worden dan bij 1,5 bar.
Afb. 1: Waterverbruik van een standaardkraan bij verschillende drukken
Naast dit meerverbruik is er bij hogere drukken ook een bepaald comfortverlies door opspattend water.
Wanneer we het waterverbruik op gebouwniveau bekijken, zien we grote drukverschillen, afhankelijk van het gekozen ontwerp:
- geval 1: installatie met drukreductie tot 5 bar aan de gebouwaansluiting zonder verdere drukzones (zie afbeelding 2)
- geval 2: installatie met drukreductie tot 5 bar aan de gebouwaansluiting met twee drukzones. Eerst wordt de druk gereduceerd naar 5 bar voor de verdeling naar de bovenste appartementen. Daarna is er een verdere drukreductie naar 3,2 bar voor de lager gelegen appartementen (zie afbeelding 3)
- geval 3: installatie met drukregelaars op iedere verdieping (zie afbeelding 4).
Met een optimaal drukbeheer (geval 3) kan 20 à 30 % van het waterverbruik bespaard worden ten opzichte van een situatie zonder drukbeheer (geval 1).
Afb. 2: Drukverschillen in een installatie met drukreductie tot 5 bar aan de gebouwaansluiting zonder verdere drukzones
Afb. 3: Drukverschillen in een installatie met drukreductie tot 5 bar aan de gebouwaansluiting met twee drukzones
Afb. 4: Drukverschillen in een installatie met drukregelaars op iedere verdieping
Op basis van Buildwise artikel 2024-1.2