Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Entity view (Content)
Aangezien alle drie de regulatoren hun goedkeuring hebben gegeven, zullen deze systemen vanaf 17 april 2025 worden toegelaten op de netten in de drie Belgische gewesten, op voorwaarde dat ze voldoen aan Synergrid-reglement C10/11. Fabrikanten van dergelijke apparatuur kunnen al sinds 17 oktober 2024 een aanvraag indienen om te worden opgenomen in de C10/26-lijst.
Deze toelating geldt bijvoorbeeld voor fotovoltaïsche balkonsystemen, kleine mobiele batterijen met een stopcontact voor huishoudelijk gebruik, bidirectionele noodladers voor elektrische voertuigen (vehicle-to-load of V2L), mobiele generatoren voor bouwplaatsen en evenementen, enz.
Het standpunt van Techlink
Techlink's aanbevelingen aan fabrikanten, verkopers en gebruikers
TECHLINK herinnert verkopers en gebruikers van dergelijke systemen er echter aan dat zij onderhevig blijven aan de regelgeving van hun lokale netbeheerder (DNB), die verschillend kan zijn per regio. Bijvoorbeeld, de verplichtingen en procedures voor de DNB-verwittiging van PV, opslag of oplaadsystemen voor elektrische voertuigen moeten nog worden verduidelijkt en kunnen verschillen per regio.
TECHLINK herinnert alle stakeholders ook aan het belang om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in gerelateerde regelgeving, zoals het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI), terugnameverplichtingen (PV Cycle, Bebat) en de huidige stedenbouwkundige en mede-eigendomsregels (met name voor PV).
Op dit moment specificeert het AREI niets over plug-in systemen: er is geen keuring door een erkend controleorganisme nodig omdat de elektrische installatie ongewijzigd blijft. Terwijl de meeste West-Europese landen een maximum stellen van 600 W of 800 W voor de PV plug-in omvormer, heeft België momenteel geen specifieke vermogenslimiet voor deze systemen. TECHLINK neemt momenteel deel aan de AREI-werkgroep van de FOD Economie die moet beoordelen of er aanpassingen of verduidelijkingen nodig zijn voor plug-in systemen.
De oproep van Techlink aan de overheid: duidelijkheid, veiligheid en gelijke behandeling
TECHLINK roept de beleidsmakers van de overheid op om een minimum aan garanties te bieden op het gebied van veiligheid voor de gebruiker. In het bijzonder zouden prosumenten die nieuw zijn met elektriciteit zoveel mogelijk ondersteuning moeten krijgen voordat ze hun plug-in systeem aansluiten, idealiter door een elektricien, zodat ze bekend zijn met de veiligheidsprincipes die zijn vastgelegd in het AREI. Dit omvat bijvoorbeeld het belang van CE-markering voor de gekozen apparatuur, de doorsnede van elektrische kabels in overeenstemming met de geïnstalleerde vermogen, vermijd het aansluiten van toestellen met een hoog verbruik op hetzelfde stroombaan als de plug-in fotovoltaïsche panelen, het mijden van verlengsnoeren of meervoudige contactdozen voor plug-in systemen, het kiezen van apparatuur die voldoet aan de vereiste normen, …
Tot slot roept TECHLINK publieke beleidsmakers op om een gelijk speelveld te handhaven tussen vast en niet-vast verbonden productiesystemen (level playing field). De huidige vaste omvormers mogen in de toekomst niet worden aangesloten op een mobiel stopcontact, enkel met als doel om regelgeving te omzeilen, zoals de AREI-keuring, RESCert-verplichting, enz.
---
Links naar officiële mededelingen van:
- Synergrid: https://www.synergrid.be/nl/news-centre/press-room/vanaf-17-04-2025-mogen-gehomologeerde-plug-play-toestellen-aangesloten-worden-in-belgie
- VREG: https://www.vreg.be/nl/faq/plug-en-play-toestellen
- Brugel: https://brugel.brussels/nl_BE/actualites/goedkeuring-van-de-technische-voorschrift-van-synergrid-voor-de-aansluiting-van-gedecentraliseerde-productie-eenheden-662
- Cwape: https://www.cwape.be/documents-recents/demande-dapprobation-damendement-de-la-prescription-synergrid-c1011-decision