Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Entity view (Content)
Federal Learning Account
In het kader van de Arbeidsdeal heeft de regering een individueel recht op opleiding ingevoerd voor werknemers in bedrijven met minstens 20 werknemers. Voor deze werknemers bedraagt dit recht gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar op een periode van 5 jaar (van 2024 tot 2028). De wet liet sectoren ook toe om dit individuele recht te moduleren en een groeipad uit te stippelen om uiteindelijk 5 opleidingsdagen per jaar te bereiken. Op basis hiervan heeft het paritair subcomité voor de elektrosector (PSC 149.01) op 27 september 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst inzake vorming en opleiding gesloten. Deze cao voorziet onder meer in een groeitraject om 5 dagen per jaar te bereiken vanaf 1 januari 2028. Op basis hiervan bedraagt het individuele recht op opleiding 19 dagen over de periode 2024 tot en met 2028 voor bedrijven met minstens 20 werknemers.
Hoewel de wet bedrijven vanaf 10 werknemers verplicht om 1 dag individueel recht op opleiding te voorzien vanaf 2024, hebben de sociale partners van het PSC 149.01 dit recht van 1 dag individuele opleiding uitgebreid naar alle ondernemingen met arbeiders onder 20 werknemers. Naast dit individueel recht van 1 dag opleiding voor alle werknemers, geldt voor voornoemde categorie van werkgevers (onder de 20 werknemers), eveneens de verplichting om te voorzien in de toekenning van een collectief recht op drie dagen vorming en opleiding per jaar. Voor ondernemingen met minder dan 20 werknemers dient men dus rekening te houden met enerzijds een individueel recht op vorming en opleiding en anderzijds het collectief recht. Een complexe regeling, waarbij de gevolgde opleidingen toch geregistreerd zullen worden …
Voor het aanvullend paritair comité voor de bedienden (PC 200) geldt dit jaar een individueel recht van 3 dagen per kalenderjaar voor bedrijven vanaf 20 werknemers, met de bedoeling na een groeitraject 5 dagen te bereiken vanaf 2028. De bouwsector (PC 124) voorziet onder meer in een groeitraject om 5 dagen per jaar te bereiken vanaf 1 januari 2030. Op basis hiervan bedraagt het individuele recht op opleiding 15,5 dagen over de periode 2024 tot en met 2028 voor bedrijven met minstens 20 werknemers. Wij verwijzen eveneens naar de Flash die Embuild op dinsdag 16 april heeft uitgestuurd.
De regeling van de Metaalhandel (PSC 149.04) is dan ook weer een gemengde regeling van collectief en individueel recht. Ondernemingen met meer dan 20 voltijds werknemers verkrijgen vanaf 1 januari 2023 een individueel recht op opleiding van 7 dagen per 2 jaar dat gekoppeld wordt aan een groeipad waar bij het individueel recht op opleiding wordt vermeerderd met 1 dag in 2025 en 2026, 1 dag in 2027 en 2028 en 1 dag in 2029 en 2030.
Ondernemingen die tussen 10 en 19 voltijdse werknemers tewerk stellen, behouden eveneens het collectief recht op opleiding ten belope van 5 dagen en een individueel recht op opleiding ten belope van 2 dagen per 2 jaar met hieraan gekoppeld een groeipad waarbij het individueel recht op opleiding wordt vermeerderd met een halve dag in 2025 en 2026 en een halve dag in 2027 en 2028.
Ondernemingen met minder dan 10 voltijdse werknemers, behouden het collectief recht op opleiding ten belope van 5 dagen en een individueel recht op opleiding ten belope van 2 dagen per 2 jaar zoals toegekend middels CAO van 27 januari 2022.
De regering voegde daar recent een instrument aan toe om het individuele recht op opleiding op te volgen: de Federale Leerrekening (FLA). Dit is een digitale applicatie, die vrij recent in bètaversie online werd gezet (https://www.careerpro.be/nl/federallearningaccount.html). Deze FLA is van toepassing op ALLE werkgevers, dus alle werkgevers moeten per kwartaal (in principe startend vanaf 1 januari 2024) de formele en informele opleidingen van hun werknemers registreren. Voor de bedrijven met minder dan 10 werknemers is hier weliswaar geen teller aan verbonden die het aantal opleidingsrechten berekent.
Een meer afgewerkte versie van de applicatie zou vanaf 1 juni beschikbaar moeten zijn. In april en mei zal de applicatie dus waarschijnlijk een aantal kinderziektes bevatten. We raden u daarom aan om te kijken hoe het eruit ziet, maar voorlopig nog geen gegevens in te voeren. Raadpleeg hiervoor de instructies van het VBO:
Er komt een overgangsperiode van 6 maanden (tot eind november) waarin gegevens kunnen worden ingevoerd. Vanaf december moeten alle werkgevers de FLA-gegevens elk kwartaal invullen, controleren wanneer ze door anderen zijn ingevuld (bv. opleidingsoperatoren, Volta, Cevora, Constructiv, enz.) en zo nodig corrigeren.
Voor meer informatie kan u terecht bij het Legal team van Techlink : consult@techlink.be