Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Entity view (Content)
België, Europees leider in recyclage en pionier in hergebruik van materialen
Ons land onderscheidt zich door zijn afvalrecyclagegraad, die tussen 2016 en 2020 steeg van 78% naar 87%, het hoogste percentage in de EU.
Bovendien konden we in 2022 een "Circular Material Use Rate" (of CMUR), die het circulaire materialengebruik weergeeft ten opzichte van het totale materialengebruik) voorleggen van 22,2%. Dit levert België een mooie tweede plek op in het Europese klassement.
Extra inspanningen om onze materialenvoetafdruk te verminderen
Ons verbruik van materialen neemt echter nog steeds toe. Er zijn dan ook extra inspanningen nodig om onze materiaalvoetafdruk te verminderen.
Tevens zijn er nog veel projecten die gerealiseerd moeten worden om een échte circulaire economie te creëren. Ondanks de opmerkelijke evolutie blijft immers het lineaire model nog steeds dominant.
Circulair materiaalbeheer moet de hoeksteen van onze samenleving worden, want de circulaire economie heeft niet alleen een positieve invloed op het milieu, maar levert ondernemingen ook economische winst op. Het vooruitgangsrapport is een gelegenheid om de balans op te maken van de situatie in België op het vlak van recyclage, hergebruik en inzameling.
De transitie aanmoedige
Als sectorfederatie van het ecosysteem van multifunctionele installaties is het eveneens de missie van Techlink om samen met haar leden van een circulaire economie de norm te maken en zo als land een voortrekkersrol te spelen inzake circulaire knowhow en circulair innovatievermogen. Ook binnen beheersorganismen zoals Recupel en Bebat zetten we volop in op een duurzame en circulaire samenleving.