Primaire inhoud van de pagina
Entity view (Content)
Entity view (Content)
- Weg met de alarmfluit
Om overvulling te vermijden, en zo bodemverontreiniging te voorkomen bij particuliere stookolietanks, legt de Vlaamse Overheid nieuwe regels op, voornamelijk met betrekking tot het waarschuwingssysteem met alarmfluit.
Omdat alarmfluiten gevoelig zijn voor vervuiling en verstopping, moeilijk te controleren zijn, en hun werking in het gedrang komt bij een te hoog of te laag vuldrukdebiet, wordt het gebruik ervan weldra afgeschaft bij bestaande installaties.
Op een nieuwe opslagtank moet vanaf 1 januari 2025 uitgerust zijn een overvulwaarschuwingssysteem met een akoestisch signaal dat verwittigt zodra de te vullen houder voor 95% is gevuld, en dat hoorbaar is voor de brandstofleverancier.
De meting van het alarmniveau van de vloeistof kan op verschillende manieren, zoals mechanisch met vlotter, hydrostatisch, elektrisch, akoestisch, optisch, elektromagnetisch, radiometrisch of met trilvorken gebeuren.
Het audiosignaal kan gecombineerd worden met een visueel signaal. Het visuele signaal mag pas doven als het volume in de houder daalt onder de vullingsgraad van maximaal 95% van het nominale waterinhoudsvermogen.
Het gebruik van een alarmfluit als waarschuwingssysteem wordt hierbij niet als afdoende beschouwd, en dus niet langer toegestaan.
Voor een bestaande opslagtank geplaatst vóór 1 januari 2025 met alleen maar een alarmfluit als waarschuwingssysteem geldt voor het gebruik ervan een overgangsperiode tot en met 31 december 2035. Na deze deadline moet de opslagtank voorzien zijn van een automatische overvulbeveiligingssysteem of een overvulwaarschuwing met een akoestisch systeem zonder alarmfluit.
- Iedere opslagtank moet uitgerust zijn met een mogelijkheid tot peilmeting. Dit mag eenvoudig aan de hand van een peilstok.
- Een houder met een rode merkplaat of een houder waarvan de merkplaat ontbreekt, kan niet worden gevuld. Vóór de levering wordt op verzoek van de brandstofleverancier het attest van de installatie of het attest van de laatste periodieke controle voorgelegd.
- Lekdetectiesysteem
Bij een particuliere stookolietank uitgerust met een permanent lekdetectiesysteem die alleen een visueel of akoestisch signaal geven, moet dit systeem uiterlijk op 1 januari 2036 vervangen worden door een permanent lekdetectiesysteem met een akoestisch én visueel signaal, conform de bijlage 5.17.3.
- Een rode merkplaat moet door de erkende stookolietechnicus (technicus stookolietanks) aan de lokale toezichthouder worden gemeld, niet aan het VMM. Indien het gaat om een opslagtank die zich bevinden in waterwingebied, of een beschermingszone type I, II of III van een grondwaterwinning die bestemd is voor de openbare watervoorziening, moet ook de betrokken drinkwatermaatschappij, op de hoogte worden gebracht.